Lyon Park House / Robert M. Gurney

first_img Houses D. Anthony Beale CopyHouses•Arlington, United States General Contractor: Lyon Park House / Robert M. Gurney “COPY” 2015 Manufacturers: Eastern Architectural Products, Sherwin-Williams, Stone Source United States Arta Construction Photographs Architects: Robert M. Gurney Area Area of this architecture project Structural Engineer: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794515/lyon-park-house-robert-m-gurney Clipboard “COPY” Photographs:  Anice Hoachlander Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794515/lyon-park-house-robert-m-gurney Clipboard Project Architect:Claire L. Andreas, Robert M. GurneyArchitects:Robert M. GurneyCity:ArlingtonCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Anice HoachlanderRecommended ProductsWindowsSolarluxSliding Window – CeroDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Text description provided by the architects. Lyon Park, in Arlington, Virginia is an “urban village” near Washington, DC. Most of the houses in this established neighborhood were constructed in the 1920’s and 1930’s. The houses vary in style, ranging from small single-story bungalows to larger wood and brick colonial revivalist houses. Streets are tree lined and the topography is gently rolling. After living in their house for about seven years, a young family of four hoped to transform their colonial house to better fit their lifestyle. A series of small but cozy rooms failed to connect with each other and to the deep, sloping landscaped backyard. Excluding the basement, the existing house comprised less than fourteen hundred square feet, with two bedrooms and only one full bathroom. Ideally, the transformation would retain the “sense of home” while providing spaces open to each other, additional bedrooms and a better connection to the landscaped site. A building that avoided stylistic mimicry with modern light filled spaces was desired. Sustainable construction techniques and the use of environmentally sensitive materials were expected.Save this picture!© Anice HoachlanderThe budget for this project was moderate. The result is a modest, restrained and compact modern renovation project that respects the scale and rhythm of the street. The project combines three small additions, totaling two hundred fifty square feet with a complete reconfiguration of the existing spaces.  The existing second floor exterior walls and roof were removed and rebuilt to provide spaces on the second floor with high ceilings and light filled spaces. On the main level, floor to ceiling windows allow expansive views to the backyard, while large windows on the street side insure a connection to the neighborhood.  The previously dark and compartmentalized house is now open and flooded with light.Save this picture!© Anice HoachlanderSave this picture!1st Floor PlanSave this picture!© Anice HoachlanderThe FSC-certified wood siding, combined with gray stucco and charcoal fiber cement panels provide a quiet, warm exterior that recedes into the tree lined streetscape. The compact massing with simple fenestration is organized to respect the scale of adjacent houses.  A rain screen system is employed to provide a ventilated envelope. Windows with high level efficiency ratings provide transparency and light transmission without compromising the performance of the envelope.Save this picture!© Anice HoachlanderUltimately this is a modest project with a moderate budget. Although this project is very small on many levels, the impact on the lives of this family of four is substantial.Save this picture!© Anice HoachlanderProject gallerySee allShow lessThe Best Student Design-Build Projects Worldwide 2016ArticlesCan’t Build Up? Why Not Build Down? The Case For Subterranean ArchitectureArchitecture News Share Save this picture!© Anice Hoachlander+ 26 Share Area:  2730 ft² Year Completion year of this architecture project Projects ArchDaily Year:  Lyon Park House / Robert M. GurneySave this projectSaveLyon Park House / Robert M. Gurney CopyAbout this officeRobert M. GurneyOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesArlingtonUnited StatesPublished on September 05, 2016Cite: “Lyon Park House / Robert M. Gurney” 05 Sep 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?里昂公园住房 / Robert M. Gurney是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more