House Katz / Gregory Katz Architecture

first_imgCopyAbout this officeGregory Katz ArchitectureOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOfficesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsJohannesburgOn FacebookBrick HousesSouth AfricaPublished on October 03, 2020Cite: “House Katz / Gregory Katz Architecture” 02 Oct 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Projects CopyHouses, Offices, House Interiors•Johannesburg, South Africa ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/948815/house-katz-gregory-katz-architecture Clipboard Photographs:  Bureaux Editorial Agency, Greg Cox Photography Manufacturers Brands with products used in this architecture project ArchDaily Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox Photography+ 28Curated by Hana Abdel Share Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/948815/house-katz-gregory-katz-architecture Clipboard Architects: Gregory Katz Architecture Area Area of this architecture projectcenter_img 2019 House Katz / Gregory Katz ArchitectureSave this projectSaveHouse Katz / Gregory Katz Architecture “COPY” Photographs Houses Manufacturers: Owens Corning, Rainbow SkylightsArchitect In Charge:Gregory Katz ArchitectureEngineering:Consultauri EngineersCity:JohannesburgCountry:South AfricaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyRecommended ProductsCorporate ApplicationsCymat Technologies Ltd.Mallorca Congress Centre – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 82 ADWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsText description provided by the architects. Designed by Johannesburg based architect Gregory Katz for his family, a house and a studio, perch side-by side on the elevated southern edge of this suburban property. The house is a patchwork quilt of patterned red-brick panels, framed in a grid of structural concrete. The studio, the smaller of the two volumes, is a seamless rubber-clad, light-steel framed structure.Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographySave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyEach cube-like structure represents a different approach to the framed tectonic. One is heavy and expressed, the other is lightweight and hermetic. The two have a dialogical relationship on the site. An above-ground triangular swimming pool occupies an acute-angled corner of the site. The ensemble is unified by an undulating lawn. Indigenous trees (including a nut-bearing pecan) dot the periphery.Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyThe striking striated elevations of the house were achieved by packing special-shaped clay sill-bricks into the load-bearing concrete frame. The bricks were reclaimed from a stockpile of over-runs, gathering dust at the local brickyard. “I bought them for less than the cost of the cheapest stock-brick. I could not believe my luck… It’s the reason that architects need to get out from behind their computers and see what’s out there” says Gregory.Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyOn the exterior, neutral-toned concrete is offset by vibrant primaries – red brick, canary yellow window frames and a 4m tall, sky-blue entrance door. Bold colour choices and rich textures extend to the interior. The flooring is of seamless vinyl sheeting in several shades of blue, laid in a diagonal orientation, (taking a cue from Italian modernist architect Gio Ponti). The framed structure supports coffered concrete slabs, reminiscent of those found in parking garages.Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographySave this picture!Section ASave this picture!East ElevationSave this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyBesides structural efficiency, the hollowed-out recesses of the slab soffit offer the unexpected benefit of improved acoustics. The choice of a legible structural grid, the large spans and the relatively uninterrupted interiors are an important sustainability principle: “(making) it much easier reconfigure the facades and the internal planning of the house and form part of the future-proofing strategy… one day this may be a school or a series of multi-family apartments” predicts Gregory. The house, a perfect square in plan, is a model spatial efficiency. The ground floor comprises the living areas. The kitchen’s “messy bits” are screened off by a wall of integrated birch-ply cabinetry. Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyAlso communicating with the living space is a generous, elevated, play area. The split-level arrangement has several advantages; it allows for a degree of separation, while still allowing adults to keep an eye on the kids. It breaks the climb to the first floor (as a landing would). The zone between natural ground level and the raised slab affords much needed storage for garden tools and toys – this is accessed from the exterior. The large mechanically vented skylight over the stairwell admits natural light into the centre of the home and also acts as a thermal chimney, drawing hot air up and out of the home.Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyReflecting on the project, Gregory muses “It makes sense to take some risks when you’re designing your own home.” The windowsills in the bedrooms, at 1.3m, are unusually high. The architect explains that “the property abuts a public park with huge trees, … we effectively took standard sized windows and positioned them a bit higher in the wall so you get more privacy, cropped views of the treetops and there’s no need for lintels as the windows can extend to the slab soffit.” Another unusual choice, there’s no clear separation between main bedroom and bathroom, increasing the spaciousness both. The toilet is of course kept separate. “It’s a special experience living in your own creation, it can be simultaneously frustrating and joyful” says Gregory “you’re constantly confronted by both happy accidents and your blind spots…”Save this picture!© Bureaux Editorial Agency, Greg Cox PhotographyProject gallerySee allShow lessBamboo Gateway / West-line studioSelected ProjectsTack Barn / Faulkner ArchitectsSelected Projects Share House Katz / Gregory Katz Architecture Area:  450 m² Year Completion year of this architecture project South Africalast_img read more